Mars 2019

Olav Thon Stiftelsens prisutdeling 2019

Torsdag 7. mars 2019 ble Olav Thon Stiftelsens årlige prisutdeling holdt i Universitetets Aula i Oslo.

Oversiktsbilde under seremonien til Olav Thon Stiftelsens prisutdeling i Universitetets Aula.
Universitetes Aula
Foto: Terje Heiestad/UiO

Universitetets rektor, professor Svein Stølen, ønsket velkommen. Leder av fagrådene, professor Ole Petter Ottersen, holdt en introduksjon før prisene ble introdusert av fagrådrepresentanter. Styrets leder, Olav Thon, overrakte prisene til årets vinnere.

Danske Lene Vestergaard Hau ble tildelt årets internasjonale forskningspris. Hun holdt en takketale hvor hun fortalte at slike priser var viktige fordi de inspirerte unge:

Lene Vestergaard Hau blir utdelt pris av Olav Thon i Universitetets Aula.
Lene Vestergaard Hau og Olav Thon
Foto: Terje Heiestad/UiO

– Denne prisen har inspirert min egen nevø, Magnus, fra Danmark. Han er 20 år og er i gang med å finne ut av hva slags utdannelse han skal ta. Og da han hørte at jeg hadde fått denne prisen, så skrev han til meg: «Kjære tante, til lykke med prisen. Jeg skal begynne å studere fysikk.»

Hau har en doktorgrad i fysikk fra Universitetet i Aarhus i Danmark, og jobber i dag som forsker ved prestisjetunge Harvard i USA. Hau har ledet et team som lyktes i å bremse en lyspuls til 15 miles/time og fikk lyset til å stoppe helt. De gikk enda lenger da de stoppet og slukket en lyspuls i én del av rommet, og senere gjenopplivet den på et annet sted. I prosessen blir lyspulsen konvertert til en perfekt kopi av stoffet som kan lagres – legges på hylla – omformes, og deretter føres tilbake til lys. Disse resultatene utgjør et nytt paradigme for informasjonsbehandling. Prisen er på fem millioner kroner.

Under prisutdelingen kom det frem at professor Hau er kjent som «Kvinnen som stoppet lyset». Edvard Munchs flotte veggmalerier i aulaen, «Solen» og «Nye Stråler» ble også trukket frem som paralleller til Haus arbeid med lys av Ole Petter Ottersen.

Lene Vestergaard Hau taler under utdelingen av Olav Thon Stiftelsens
Lene Vestergaard Hau på talerstolen, Universitetes rektor, 
, professor Svein Stølen, Olav Thon og Sissel Berdal Haga Thon.
Foto: Terje Heiestad/UiO

– En forsker må ikke være forsiktig! GO for the big steps, sa Hau under takketalen.

De musikalske innslagene var blant annet Ole Edvard Antonsen, Den norske Studentersangforening og Håkon Kornstad. Til publikums store fornøyelse danset Hallgrim Hansegård hallingkast til felespill av Ragnhild Hemsing.

Det er femte gang at Olav Thon Stiftelsen deler ut priser. Tilstelningen er åpen for alle.

Forfatter: Trine Lise Hedemann/Olav Thon Gruppen