Midler fra Olav Thon Stiftelsen bidrar til å bevare Oslos brannvernhistorie

Stiftelsen har donert 150 000 kroner til Brannmuseet i Oslo. Nå stiller ildsjelene ved museet ut historiske gjenstander fra hovedbrannstasjonen.

Bilde av gammeldags brannbil som kjører gjennom Oslos gater
GAMMEL DONING: Sommeren 2024 viste Brannmuseet frem gamle veteranbrannbiler i Oslos gater.
Portrettbilde av Roy Larsen i en gammel brannkonstabeluniform.
BRANNKONSTABEL: Roy Larsen i gammel uniform.

– Denne utstillingen blir fin for folk å se, men den betyr også mye for alle de som har jobbet på hovedbrannstasjonen siden innflyttingen der i 1941, sier Roy Larsen.

Han er leder for Brannmuseet i Oslo, som befinner seg i den gamle brann- og politistasjonen i Grønlandsleiret. Da det ble bestemt at Oslos hovedbrannstasjon ved Regjeringskvartalet skulle rives, var det nettopp hit til museet at enkelte verdifulle gjenstander fant veien.

Det er mulig gjennom en donasjon på 150.000 kroner fra Olav Thon Stiftelsen, øremerket en ny utstilling som bevarer en viktig bit av byens brannvernhistorie. Og det må både midler og dugnad til for at Larsen og museumskollegene skal få bevart de viktigste delene.

– Det er tidkrevende, krever mye ressurser, og vi er mye borte hjemmefra. Men vi er veldig glade for at vi fikk gjort dette.

Bilde av inngangen til Brannmuseet, med to ansatte i gamle uniformer som står vakt foran porten. Drives av frivillige

Brannmuseet ble etablert på slutten av 90-tallet og er i dag drevet av 17 pensjonister på frivillig basis.

Mens museet er åpent hver onsdag, er ildsjelene bak også til stede på alt fra Oslo Kulturnatt og Friluftslivets dag, til Barnekreftforeningens sommerfest. I tillegg tar de imot både pensjonistgrupper og andre nysgjerrige som vil komme for å få omvisninger og foredrag om historien.

– Det er jo også Oslo-historie, dette. Mange er positivt overrasket over at det er gratis, men vi ser på det som en måte å betale tilbake til kommunen.

Drift og husleie er støttet av kommunen, samt Oslo brann- og redningsetat. For sistnevnte har Brannmuseet også en funksjon utover det rent historiske. Mange i Oslo vil nemlig forbinde museet med de ukentlige barnehagebesøkene de arrangerer. I 2023 hadde de 1834 barn innom, noe som inkluderer å ikle seg Bjørnis-drakt for å gi ungene en tidlig introduksjon til brannvern.

– Vi gjør jo en del av brannvesenets oppgave da. De øver seg blant annet på å ringe 110. Og ringer de feil, kommer de til tannlegen eller dronningen på slottet, forteller Larsen

De fleste som jobber frivillig på museet har bakgrunn fra brannvesenet, og utviser et engasjement litt over det jevne for å bevare brannhistorien. Som å leie en låve til 80.000 kroner i året for å få plass til alt materiellet de ikke kan klemme inn i museet. Som Larsen sier:

– Vi har tatt vare på veldig, veldig mye, men vi skulle gjerne hatt bedre lagringsplass.

Bilde av barn som hilser på bjørnemaskoten Bjørnis
BJØRNIS: En populær kar for alle barn som vil lære seg mer om brannvesenet.

River historisk bygning

Det som også krever sin plass er det nye regjeringskvartalet. Det har ført til at hovedbrannstasjonen ved Arne Garborgs plass nå må rives – en bygning med lang historie.

– I 1896 startet arbeidet med å finne tomt og lokaler til ny hovedbrannstasjon, sier Larsen.

– Først i 1941 flyttet man inn. Vi får håpe det ikke tar like lang tid denne gangen.

I påvente av ny stasjon vil man fra oktober av kunne se et par klenodier fra den gamle hovedbrannstasjonen. Støtten fra Olav Thon Stiftelsen har bidratt til å flytte og restaurere disse.

Da Brannmuseet gikk gjennom bygget før rivning var det nemlig to gjenstander som stakk seg spesielt ut. Det ene var en glidestang med treverk rundt.

Olav Thon Stiftelsen

Olav Thon Stiftelsen ble etablert i 2013, og forvalter eierskapet av Olav Thon Gruppen.

Hvert år deler stiftelsen ut inntil 100 millioner kroner til allmennyttige formål.

Midlene deles ut til ulike formål som er definert som samfunnsnyttige bidrag i Norge. De største tildelingene går til forebygging av muskel- og skjelettlidelser, samt fremragende undervisning.

 

– Den er et lite kunststykke og veldig pen å se på, så vi ønsket å få den montert opp i den eldste vognhallen på Brannmuseet.

Det andre de ønsket å bevare, var den velbrukte trappen som sto midt i vognhallen.

– Trinnene var slitte, så vi demonterte de nederste sammen med rekkverk og fliser.

Nå er planen å stille ut tre fysiske trinn, med et bilde som viser trappa videre oppover. De tidligere brannmennene har bakgrunn både som snekkere, rørleggere, elektrikere og bilmekanikere, så det meste av monteringsarbeidet gjør de på egen hånd.

– Vi har kjøpt inn mye materialer og hatt en krevende prosess, så det er ikke ferdig ennå. Men i løpet av oktober skal alt stå klart, avslutter Larsen.

To hester trekker en eldre form for brannvogn gjennom Oslos gater
BRANNKLENODIUM: En eldre form for brannstige, som ble trukket av hester, ble også vist frem i Oslo sommeren 2024.