Lise Øvreås

Lise Øvreås er professor i geomikrobiologi ved Universitetet i Bergen, Norge. Hun avla hovedfag i generell mikrobiologi i 1991 og doktorgrad i molekylær mikrobiell økologi i 1998 ved institutt for mikrobiologi, Universitetet i Bergen. Etter endt doktorgrad arbeidet Øvreås som forsker ved UNIFOB i 8 år før hun ble ansatt som professor ved Universitetet i Bergen i 2007. Fra 2007 til 2011 var hun gruppeleder for «den dype biosfæren» i Senter for Geobiologi, som er et Senter for framragende forskning (SFF), ved UiB. Fra 2010 – 2014 var Øvreås prodekan for forskning og utdanning ved Det matematisk naturvitenskapelige fakultetet ved Universitetet i Bergen. Siden 2016 har hun vært ansatt som professor II ved Universitetssenteret på Svalbard (UNIS).

Øvreås forskningskompetanse omfatter bruk av molekylære metoder (omics- teknologi) for å studere komplekse mikrobielle samfunn, som finnes i jord, sedimenter, is-systemer og marine miljø. Øvreås studerer for tiden virkningen av klimaendringer på mikrobielle samfunn i arktiske økosystemer, blant annet fokus på effekten av tining av permafrost og smeltende is formasjoner. Hennes forskning fokuserer også på diversitet og evolusjon av primitive livsformer i ekstreme miljø.

Øvreås ble opptatt som medlem i Det Norske Videnskapsakademi i 2013 (DNVA) og Norges Tekniske Vitenskapsakademi (NTVA) i 2014. Hun sitter for tiden i styret i Det Norske Videnskapsakademi og i VISTA-styret som er et samarbeid mellom Equinor og DNVA, i tillegg til at hun er Norges representant i European Academy Science Advisory Council (EASAC). Hun er styreleder i NORPART (Norwegian Partnership Programme for Global Academic Cooperation). Videre er Øvreås Norges ambassadør i International Society for Microbial Ecology (ISME) og nestleder for Den Nasjonale Etiske Komite for naturvitenskap og teknologi (NENT)-

I 2012 – 2013 ble Øvreås tildelt Fulbright Arctic-chair stipend og hadde i denne forbindelsen et 7 måneders forskningsopphold ved Lawrence Berkeley National Laboratory, i Berkeley, California.